Vieraileva kirjoittaja Soile Rusanen: Sinäkin olet osa-aikainen brändääjä

Aina valmiina! Pitäisi olla, mutta onko näin? Kuka tahansa sinunkin organisaatiossasi voi milloin tahansa päästä siihen h-hetkeen, jolloin kannattaisi olla valmis esittelemään omaa yritystä, tuotetta, palvelua, yrityksen arvoja, viimeisimpiä saavutuksia ja innovaatioita. Yllättäen avautuu mahdollisuus tehdä vaikutus. Havaitsetko tuon hetken? Otatko sen vastaan? Annatko palaa?

Jokainen kohtaaminen on mahdollisuus – jokaisessa kohtaamisessa tarvitaan viestinnän osaamista – jokainen organisaation työntekijä on osa-aikainen brändääjä.  

Puhetilanteet muistuttavat pallopelejä, pelitilannetta on pystyttävä lukemaan hyvin. Sekä pallopelit että puhetilanteet edellyttävät suurta suoritusherkkyyttä. Kun on itse tilanteen keskellä, on vaikea tietää toimiko tarkoituksenmukaisesti. Valmentaja voi vastata pelaajan kysymyksiin: ”Näinkö oikein? Ratkaisinko oikein?”

Puhetilanteessa asiantuntija voi ohjata näkemään, miksi joku tilanne onnistui tai ei onnistunut.

Huippu-urheilusta tiedämme, että luonnonlahjakkuus voi päästä hyvin pitkälle, mutta ilman valmennusta ei kukaan pääse omaan huippuunsa. Aloittelija hyötyy kaikilla elämän aloilla asiantuntijan antamista neuvoista. Pakolla ei kenestäkään tehdä urheilijaa eikä myöskään brändääjää, tarvitaan oma halu ja vaivannäkö, jotta saavutetaan tuloksia.

Heti ei tarvitse olla vuoden puhuja, tavoitteita voi asetella portaittain.