Teen paljon töitä yksinäni. Minulla ei ole työyhteisöä säännöllisesti ympärilläni. En koe kuitenkaan olevani yksinyrittäjä sen karussa yksin puurtamisen merkityksessä. Minulla on muutama työyhteisö, joihin koen olevani linkittynyt. Lisäksi koulutan tai valmennan usein yhdessä muiden yrittäjien tai freelancereiden kanssa. Vaikka olen viimeisen neljän yrittäjävuoden aikana tottunut tekemään töitä yksinäni, tarvitsen ehdottomasti vertaisia ympärilleni. He täydentävät omaa osaamistani, ovat työntekoni tukena, ajatusteni peilejä, kritiikin antajia ja tsemppareita.
Mihin työyhteisöä ylipäätään tarvitaan? Tutkimusten perusteella työyhteisö on erittäin merkityksellinen sosiaalisen tuen lähde. Kyse voi olla konkreettisessa työtehtävässä auttamisessa tai kahvipöytäkeskustelun ohessa tapahtuvasta huolien purkamisesta.
Pelkät seinät eivät tee työyhteisöä. Kuulin eräästä ulkomaille töihin muuttaneesta työntekijästä, jota ei oltu sitoutettu millään tavalla työyhteisöön. Lisäksi hän teki työtä projektissa, jonka muut tekijät eivät olleet samassa toimistossa. Työntekijä tuli siihen tulokseen, että turhaan hän siellä toimistolla käy, koska tuo työyhteisö ei anna hänen työnteolleen mitään lisäarvoa. Niinpä hän päätyi tekemään työnsä pääasiallisesti etätöinä.
Inspiraation tähän kirjoitukseen sain kahdesta artikkelista, joissa molemmissa pohdittiin yhdessä tekemistä. Vuorovaikutusmuotoilija Simo Routarinne kritisoi aiheellisesti “Kuukauden myyjä”-palkintoja. Nehän eivät varsinaisesti kannusta yhdessä tekemiseen, vaan jokaista pelaamaan omaan pussiin. Kogniotieteen dosentti, aivotutkija Minna Huotilainen vierastaa myös mallia, jossa jokainen hoitaa hommiaan soolona. Huotilaisen mielestä jokaisella olisi hyvä olla joku ”taistelupari” omaa osaamista täydentämässä. Huotilainen ehdottaa työpaikoille työpareja, joissa on konkari ja tulokas.
Vastaus siihen, millainen työmuoto on paras, riippuu luonnollisesti työtehtävästä. Tarkkuutta vaativia työtehtäviä on mukava naputella ylhäisessä yksinäisyydessä. Toiset työt taas toteutuvat parhaiten yhdessä työparina. Toisinaan taas tarvitsemme monipuolisempaa osaamista ja isomman tiimin ympärillemme.
Minulle maistuu työnteko parhaiten, kun saan tehdä töitä kaikilla eri vaihtoehdoilla. Yksin tekemisen vastapainona on mahtavaa tehdä työtä tiiminä. Välillä taas on vapauttavaa tehdä yksin kaikki päätökset. Viime päivinä olen tehnyt töitä itsekseni. Ette arvaakaan, kuinka mukavaa on nyt lähteä suunnittelemaan tulevaa koulutusta kahden kollegan kanssa!
Viitatut artikkelit:
Käyttöjärjestelmästä koppi. Ihminen voi huoltaa tietokonetta, autoa tai vaikka kynsiään – mutta miten on aivojen laita? HR-viesti 3-4/2017
Improvisaatio avartaa. Print&Media 5/2017