Ensimmäisen kerran kuulin otsikon kuolemattoman lauseen jokunen vuosikymmen sitten Helsingin yliopiston Domus Academikan isossa luentosalissa, jossa kasvatustieteen luentoa oli seuraamassa ainakin parisataa opiskelijaa. Luennoitsija näytti kirjasta meille kuvaa noiden iäksi muistiin painuneiden sanojen säestyksellä. Sanat muistan vieläkin, mutta mitään muuta luennosta en muista.
Moni huutaa apua mielessään, kun päivän viimeinenkin esiintyjä kaivaa ”powerpointit” esiin. Luetteloita luetteloiden perään ja tietysti dia, jonka luennoitsija on skannannut kirjasta. Diasta eivät esitystä seuraavat ponnisteluistaan huolimatta näe mitään. Tästä seuraa vain ärsytystä eikä se auta ymmärtämään, painamaan mieleen tai elävöittämään.
Sanotaan, että kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Kun kuvat ovat sanaluetteloita, joita luennoitsija lukee ääneen, vastaanottaja tylsistyy eikä jaksa keskittyä asiaan. Usein tällaiset luettelot ovat vain puhujaa varten muistilistana. Kaikki on toisin, kun visuaalista havainnollistamista ajatellaan vastaanottajan näkökulmasta.
Kun havainnollistat visuaalisesti, muista nämä seikat:
- kuvien määrä rajattu
- nosta kuvat keskeiseen asemaan
- pohdi, auttavatko kuvat oleellisten asioiden mieleenpainamisessa
- tekstit riittävän suurella fontilla
- lauseet lyhyitä
- asia esitetään yhdellä tai parilla sanalla
- värit harkittuja
- kokonaisuus yhdenmukainen
Vaikuttavan esityksen aikaansaamiseen ja visuaaliseen havainnollistamiseen joutuu näkemään vaivaa. Tämä työ kannattaa kuitenkin tehdä. Onnistunut lopputulos auttaa jäsentämään ja muistamaan esityksen asioita sekä antaa kuulijalle oivalluksia.